ZOAB

ZOAB, waterdoorlatend en geluidsreducerend

Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) voor autowegdekken. Eén- of tweelaags. Uitstekende waterdoorlaatbaar en geluidsreducerend. Ook leverbaar met een hoog recyclingpercentage. Ontdek de mogelijkheden.

Zeer open asfaltbeton (ZOAB)

AsfaltNu ontwikkelt en levert Zeer Open Asfalt Beton dat opspattend water (‘splash and spray’) voorkomt en het verkeersgeluid vermindert. Dankzij de uitstekende waterdoorlatendheid blijft er geen water op het wegdek staan. Dit verbetert het zicht voor de automobilist, voorkomt aquaplaning en draagt zo bij aan verkeersveiligheid. AsfaltNu levert ZOAB ook als laag-temperatuur asfalt en circulair asfalt. Ook leveren we ZOAB met een hoog recyclingpercentage. Of kies voor een combinatie van duurzame eigenschappen. We innoveren continu.

Wat is ZOAB?

ZOAB is een mengsel van stenen, zand, vulstof en bitumen (een stroperig bindmiddel uit ruwe aardolie). Het mengsel bevat relatief veel grof granulaat (steenslag) en relatief weinig fijnere bestanddelen. Hierdoor heeft de wegverharding een hoog percentage holle ruimte: circa 20%. Deze poreuze constructie geeft het wegdek haar kenmerkende eigenschappen. ZOAB vermindert het verkeersgeluid én het spat- en stuifwater tijdens regen. ZOAB heeft een zeer goede weerstand tegen spoorvorming en is comfortabel om overheen te rijden. ZOAB is ook geluidsreducerend. In 2007 kwam een nieuwe, verbeterde variant op de markt: duurzaam ZOAB. Dit wegdek is sterker dan standaard ZOAB en gaat dus langer mee.

Tweelaags ZOAB
Tweelaags ZOAB heeft een onderlaag van grove korrels die het water goed afvoeren. De bovenste laag heeft een fijnere korrel. Deze zorgt voor een extra hoge geluidsreductie, op voorwaarde dat de civieltechnische kwaliteit van de dekplaag op peil blijft. Rijkswaterstaat vervangt steeds meer enkellaags ZOAB door dubbellaags ZOAB. Investeren in geluidsschermen is daardoor op veel locaties niet meer nodig. Wij stonden aan de wieg van tweelaags asfalt.

Daarom ZOAB bij AsfaltNu

AsfaltNu loopt voorop in de ontwikkeling van één- en tweelaags ZOAB. Zo ontwikkelen we ZOAB met een zo hoog mogelijk percentage hergebruikt ZOAB en/of secundaire grondstoffen. Ook ontwikkelen we mengsels met een extra lange levensduur. Of beide. Zo zetten we stappen naar een 100% circulaire en duurzame asfaltindustrie.
  • Enkellaags of dubbellaags ZOAB
  • Waterdoorlatend en geluidsreducerend
  • Zo hoog mogelijk percentage recycling
  • Mengsels met langere levensduur
  • Laag-temperatuur ZOAB (minder uitstoot van emissies)Bedrijfsbureau Heeft u vragen over onze asfaltsoorten
bel0345 - 47 17 36
bestel nu
Deel dit artikel

Acht asfaltcentrales, één missie

Door heel Nederland hebben we acht asfaltcentrales. We kunnen uw asfaltproduct dus dicht bij een project produceren. Waar we dit ook doen, u kunt vertrouwen op een constante kwaliteit en de volle aandacht en betrokkenheid van onze medewerkers. We onderwerpen uw asfaltproduct altijd aan een controle. U kunt er dus zeker van zijn dat het asfalt voldoet aan de afgesproken kwaliteitseisen.

Ontvang de nieuwsbrief van AsfaltNu in uw mailbox.

aanmelden