Geschreven door Wesley van Veen
23 februari 2021

AsfaltNu spreker bij seminar Rijkswaterstaat

CULEMBORG - Begin februari organiseerde Rijkswaterstaat een seminar ‘Circulair & klimaatneutraal asfalt, zo werkt het’ als onderdeel van de Week van de Circulaire economie & klimaat. Tijdens deze sessie waren wij aanwezig als één van de sprekers. Wij deelde onze opgedane kennis naar aanleiding van de gewonnen prijsvraag.

Prijsvraag duurzaam asfalt
In 2018 heeft Rijkswaterstaat in samenwerking met TNO en Witteveen+Bos een prijsvraag uitgezet over het ontwikkelen van ‘duurzaam en circulair asfalt’. AsfaltNu (voorheen nog BAM Infra Asfalt en Heijmans Infra) viel in alle twee de categorieën in de prijzen en kreeg de mogelijkheid om duurzame oplossingen/maatregelen te testen en te valideren in de praktijk.

Het ging hierbij om twee categorieën:
  1. Innovaties voor nieuwe asfaltmengsels die bijna gereed waren voor de markt.
  2. Innovaties in de fase van laboratorium naar een proefvak.
Doel van de prijsvraag
Een prijsvraag is voor Rijkswaterstaat één van de instrumenten om kennis op te doen over duurzame oplossingen/maatregelen, zodat de transitie naar duurzame infraprojecten wordt gestimuleerd en versneld. Zo maakt Rijkwaterstaat werk van de ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken, waarmee wordt gezorgd voor duurzame leefomgeving.

Toepassen in de praktijk
De afgelopen drie jaar zijn deze innovaties uitgebreid getest in de praktijk. Tijdens het seminar hebben Rien Huurman (Research & Development manager) en Gerbert van Bockhove (Innovatie manager) onze kennis gedeeld met Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en andere aannemers in de Grond-, Weg- en Waterbouw sector. Hierbij zijn zij dieper ingegaan over welke duurzame asfaltmengsels wij getest hebben, wat de resultaten waren en welke kansen wij zien voor de toekomst.

"Het was een succesvol seminar waarin veel kennis van verschillende aannemers is gedeeld. Het houdt AsfaltNu scherp om vooruit te blijven op andere aannemers. Ook na de prijsvraag blijft er voor ons een wedstrijd gaande, met de instelling om elke dag een stapje extra te zetten blijven we koplopers op het gebied van duurzaam asfalt." aldus Rien Huurman


Winnaars prijsvraag ‘duurzaam asfalt’ AsfaltNu (BAM en Heijmans) wint in totaal €330.000 om haar innovaties te brengen naar een hoger niveau. Prijsuitreiking prijsvraag duurzaam asfalt van Rijkswaterstaat, Ahoy, Rotterdam, 2018.


Deel dit artikel

Acht asfaltcentrales, één missie

Door heel Nederland hebben we acht asfaltcentrales. We kunnen uw asfaltproduct dus dicht bij een project produceren. Waar we dit ook doen, u kunt vertrouwen op een constante kwaliteit en de volle aandacht en betrokkenheid van onze medewerkers. We onderwerpen uw asfaltproduct altijd aan een controle. U kunt er dus zeker van zijn dat het asfalt voldoet aan de afgesproken kwaliteitseisen.

Ontvang de nieuwsbrief van AsfaltNu in uw mailbox.

aanmelden