Geschreven door Wesley van Veen
22 januari 2021

Goed en betrouwbaar asfalt, geleverd op de afgesproken tijd

CULEMBORG - Arjan Heijmans is installatie chef op één van de asfaltcentrales van AsfaltNu. Hij is verantwoordelijk voor de productie van goed en betrouwbaar asfalt, geleverd op de afgesproken tijd. Hoe ziet zijn dag eruit en wat komt er bij het leveren van asfalt kijken?

Van steen tot asfalt
"Een installatie chef maakt de productieplanning voor het dagelijks leveren van asfalt. Daarbij hoort ook het bestellen van de grondstoffen die hiervoor nodig zijn. Asfalt bestaat namelijk uit verschillende grondstoffen en mineralen. Zand, steen, vulstof en bitumen (bindmiddel) zijn allemaal onderdeel van het eindproduct asfalt. De temperatuur waarop het asfalt geproduceerd wordt verschilt per product van 105 tot wel 170 graden Celsius. AsfaltNu maakt niet alleen asfalt dat gebruikt wordt voor (snel) wegen maar ook asfalt voor bruggen, opritten, terreinen, fietspaden en zelfs luchthavens!"

"Verder komt de milieuwet- en regelgeving om de hoek kijken en stuur ik de werknemers van productie aan. Ook ben ik eindverantwoordelijk voor beheer en onderhoud van de installatie. Al met al ben ik dagelijks een duizendpoot die zich niet hoeft te vervelen. Mijn werk is elke dag anders. Persoonlijk vind ik dat heerlijk en daarom zit ik ook al ruim 30 jaar in de wegenbouw."

Vlekkeloos
"Ik vind het leuk om er dagelijks voor te zorgen dat alle processen weer vlekkeloos verlopen. Dat is niet altijd even makkelijk. Ik heb namelijk te maken met veranderingen in planningen, weersomstandigheden en andere onvoorziene zaken in de wereld. Bijvoorbeeld weersomstandigheden spelen een belangrijke rol voor het leveren van asfalt. Als het buiten regent en stormt kan er geen asfalt gelegd worden. Met het onvoorspelbare klimaat in Nederland is het daardoor soms snel schakelen om derving van asfalt te voorkomen. Daar krijg ik ook energie van; het doen, regelen en op rolletjes te laten lopen! Maar ook van de contacten met onze klanten, leveranciers en mijn collega’s zorgen voor veel werkplezier." 

Duizendpoot
"Communicatie is een uitdaging. Het is belangrijk dat je alles goed overdraagt en deelt met de collega’s. Maar vooral om alles op tijd afgestemd te hebben. Het is soms een nog grotere uitdaging om grondstoffen tijdig op de asfaltcentrale te hebben in verband met de planningen. De verschillende grondstoffen zijn niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Een andere uitdaging is om je verantwoordelijkheden te nemen op alle gebieden. En overal aan deel te nemen. Besprekingen, contacten met andere collega’s zoals andere asfaltcentrales, technologen, laboranten. Met andere woorden, je moet echt een duizendpoot zijn."

Vernieuwend
"Klanten mogen van mij verwachten dat ik het beste asfalt met de beste kwaliteit op de juiste tijd aan hen lever. Er zijn namelijk verschillende oplossingen/asfaltmengels mogelijk, bijvoorbeeld een standaard mengsel of een duurzaam en innovatief mengsel. Het verschil in de mengsels zit in de vier verschillende aspecten; geluidsreductie, maximale hergebruik, minimale energieverbruik en verlaagde productietemperaturen. Door mee te werken aan proeven en innovaties binnen AsfaltNu draag ik daar mijn steentje aan bij. Ik sta open voor veranderingen en denk toekomstgericht. Dit is ook belangrijk in het contact met de klanten, om open en eerlijk te communiceren met elkaar. Het gaat tenslotte om de beste oplossing vinden voor zowel beide partijen."

Flexibel
"In dit vak is het belangrijk dat je flexibel bent, met een 9 tot 5 mentaliteit kom je er niet. Wanneer het rustig is op de weg zoals in de nachten en weekenden wordt er gewerkt. Dit betekent dat er in de avond of soms heel vroeg in de ochtend asfalt geproduceerd moet worden. Hierdoor is het van belang dat je paraat en bereikbaar bent. Er kan tenslotte altijd iets gebeuren of tussenkomen waardoor het anders loopt dan gepland. Als installatie chef wordt dan ook verwacht dat je dat soort zaken oplost. Adequaat kunnen schakelen en beslissen zijn naast stressbestendigheid belangrijke eigenschappen om dit werk goed uit te voeren."

Ontspanning
"Naast mijn baan zwem ik graag baantjes voor extra beweging. Daarnaast vind ik het heerlijk om met mijn motor op pad te gaan zowel in Nederland als in het buitenland tijdens vakanties. Verder ben ik een echte Bourgondiër en geniet ik ervan om op zijn tijd met vrienden een borrel te drinken."

Deel dit artikel

Acht asfaltcentrales, één missie

Door heel Nederland hebben we acht asfaltcentrales. We kunnen uw asfaltproduct dus dicht bij een project produceren. Waar we dit ook doen, u kunt vertrouwen op een constante kwaliteit en de volle aandacht en betrokkenheid van onze medewerkers. We onderwerpen uw asfaltproduct altijd aan een controle. U kunt er dus zeker van zijn dat het asfalt voldoet aan de afgesproken kwaliteitseisen.

Ontvang de nieuwsbrief van AsfaltNu in uw mailbox.

aanmelden