Geschreven door Communicatie
26 april 2022

Weegbruginnovatie in samenwerking met Soluso en PFISTER

CULEMBORG - AsfaltNu, Pfister Weegtechniek en Soluso ontwikkelen samen een volledig nieuwe softwareoplossing voor het totale weegproces. De cloud-based oplossing biedt talrijke voordelen op het gebied van data-uitwisseling en -verwerking. Afnemers van asfalt profiteren vooral van een nog vlottere afhandeling op de centrales. Een betere informatie-uitwisseling draagt bovendien bij aan kwaliteitsverbetering. Dit sluit aan bij de ambitie van AsfaltNu om een innovatieve speler te zijn in de markt.

Innovatie in nauwe samenwerking met Pfister en Soluso
Weegproces AsfaltNu gaat in de cloud

AsfaltNu, Pfister Weegtechniek en Soluso ontwikkelen samen een volledig nieuwe softwareoplossing voor het totale weegproces. De cloud-based oplossing biedt talrijke voordelen op het gebied van data-uitwisseling en -verwerking. Afnemers van asfalt profiteren vooral van een nog vlottere afhandeling op de centrales. Een betere informatie-uitwisseling draagt bovendien bij aan kwaliteitsverbetering. Dit sluit aan bij de ambitie van AsfaltNu om een innovatieve speler te zijn in de markt.

Asfalt is een bederfelijk product dat je direct moet verwerken. De asfaltcentrales maken het daarom just-in-time en leveren het aan in een constante stroom. Dit stelt hoge eisen aan het hele proces, waarvan weging een belangrijk onderdeel is. Op de centrale gaat elke lege vrachtwagen die aankomt op de weegbrug. Na het laden gebeurt dit weer. Dit levert relevante gegevens op over het asfalt.

Eén geïntegreerd systeem
AsfaltNu is ontstaan uit de asfaltbedrijven van BAM en Heijmans. Tot nu toe werkt het bedrijf met twee weegsystemen. De software draaide op elke asfaltcentrale op een eigen PC. AsfaltNu-directeur Edwin van Osch: “We wilden graag toe naar één systeem dat zorgt voor integratie van informatiestromen. Dat willen we zelf én de markt vraagt erom. Ook zijn er wettelijke verplichtingen om informatie te delen. In gesprek met beide leveranciers bleek dat Pfister al vergevorderde plannen had voor cloud-based software, in samenwerking met softwarebedrijf Soluso. Dat sprak ons aan.”

Voorjaar 2021 besloten de drie partijen – Pfister, Soluso en AsfaltNu – om samen te werken aan de nieuwe cloud-based oplossing. Pieter de Jong, commercieel directeur van Pfister: “Het wordt een generiek systeem dat we breed in de markt gaan zetten en op maat maken voor de specifieke klant en branche, binnen en buiten Nederland. We ontwikkelen het dus niet exclusief voor AsfaltNu.”

Aansturing van de hele weegketen
Pieter is blij met de samenwerking. “Voor ons is het fijn dat we een oplossing ontwikkelen waarvoor we al een klant hebben. Dit is voor ons namelijk een wezenlijke stap. In de industrie wordt de overstap van lokale servers (on-premise) naar de cloud spannend gevonden. Is het wel betrouwbaar? Met ons nieuwe systeem sturen bedrijven straks de hele weegketen aan. Van het openen van de slagbomen tot en met de digitale begeleiding van vrachtwagens die het terrein weer verlaten. Dat maakt ons concept sterk. Het belangrijkste is een stabiel netwerk, zodat de werkprocessen doorgaan. Gelukkig is de infrastructuur overal in Nederland goed op orde. AsfaltNu gaat als eerste volledig in de cloud te werken. Ze lopen daarmee voorop.”

Profiteren van de voordelen
Omdat AsfaltNu meedenkt over de ontwikkeling, heeft het bedrijf de zekerheid dat het product straks de juiste features bevat en dat het past bij de bedrijfsprocessen. Edwin: “We gaan volop profiteren van de nieuwe oplossing. Zoals één centraal overzicht van de processen en de orders van alle centrales. We kunnen straks nog beter kwaliteitsinformatie en weeggegevens combineren. Voortaan hebben we geen problemen meer met het synchroniseren van gegevens. En medewerkers kunnen straks op elk device bij de software, waar ze ook zijn, op het terrein of desnoods in het buitenland. ”De nieuwe software maakt lokaal verbinding met de centrales en wordt gekoppeld met onder meer het financiële pakket en het asfaltregistratiesysteem van AsfaltNu. Edwin: “Dit gaat zorgen voor nog meer relevante informatie over inkomende grondstoffen én uitgaand asfalt. Met de nieuwe oplossing kunnen we deze informatie nog sneller en beter delen met de leveranciers, transporteurs en afnemers. Zo heeft iedereen in de productie en verwerkingsketen altijd het juiste inzicht.”

Intensieve samenwerking
De samenwerking is intensief, vertelt Jean-Pierre de Rooij, directeur-eigenaar van Soluso. “We werken met Scrum-Agile. Dat was voor AsfaltNu zelfs een belangrijke reden om dit samen met ons te doen. We werken op iteratieve wijze aan het product: stap voor stap. In tweewekelijkse sprints brengen we elkaar op de hoogte van de vorderingen, successen en valkuilen. We sturen dus elke twee weken bij. AsfaltNu heeft de rol van stakeholder. Maar omdat ze meehelpen aan het eindproduct is die rol intensiever dan gebruikelijk. AsfaltNu hád kunnen instappen na de ontwikkeling, maar door aan de voorkant al te investeren in het proces, heeft het bedrijf meer invloed op een goed eindresultaat.”

De software is inmiddels grotendeels klaar. In juni vindt een pilot plaats op één van de asfaltcentrales. Daarna wordt het nieuwe weegsysteem uitgerold over alle centrales.


Deel dit artikel

Acht asfaltcentrales, één missie

Door heel Nederland hebben we acht asfaltcentrales. We kunnen uw asfaltproduct dus dicht bij een project produceren. Waar we dit ook doen, u kunt vertrouwen op een constante kwaliteit en de volle aandacht en betrokkenheid van onze medewerkers. We onderwerpen uw asfaltproduct altijd aan een controle. U kunt er dus zeker van zijn dat het asfalt voldoet aan de afgesproken kwaliteitseisen.

Ontvang de nieuwsbrief van AsfaltNu in uw mailbox.

aanmelden