Geschreven door Wesley van Veen
"In de toekomst willen wij alleen asfalt produceren van 100% hergebruikt materiaal"
02 februari 2021

Kwalitatief asfalt van hergebruikt materiaal

CULEMBORG – Mariska Smit werkt als Technoloog in het laboratorium van AsfaltNu. Zij houdt zich dagelijks bezig met het controleren van de kwaliteit van het asfalt dat wij produceren. Wij leveren asfalt dat nu nog bestaat uit 60% hergebruikte materialen, maar in de toekomst uit 100% hergebruikte materialen. Maar hoe waarborgt Mariska dat het asfalt voldoet aan dezelfde hoge standaarden? En hoe ziet haar dag eruit?

Toezicht kwaliteit
"Als Technoloog bij AsfaltNu bewaak ik de kwaliteit van het asfalt dat wij produceren op onze acht asfaltcentrales. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het controleren van alle bouwstoffen die wij gebruiken om het asfalt te maken. Hierbij let ik op verschillende factoren. Bij steenslag kijk ik bijvoorbeeld naar de samenstelling. Terwijl ik bij bitumen (een op aardolie gebaseerde substantie) juist controleer op de juiste hardheid.

De aankomende jaren is het meest belangrijke de kwaliteit van het freesmateriaal. Freesmateriaal is materiaal dat van een bestaande weg komt wat wij hergebruiken om nieuw asfalt van te maken. Om de kwaliteit te waarborgen is een strenge controle op het materiaal noodzakelijk. Nieuw asfalt produceren wij tegenwoordig van meer dan 60% hergebruikt materiaal. In de toekomst willen wij alleen asfalt produceren van 100% hergebruikt materiaal. Om dit doel te behalen is het controleren van de kwaliteit van groot belang. Als er bijvoorbeeld een afwijking is in een bouwstof overleg ik dit met mijn directe collega en Installatie Chef van de asfaltcentrale. Van daaruit kijken we welke maatregelen wij moeten nemen om dezelfde kwaliteit asfalt te produceren."

Van asfaltmengsel naar productie
“Naast het controleren van de kwaliteit stel ik ook het asfaltmengsels samen. Wij produceren namelijk drie verschillende soorten asfaltmengsels; een standaard, duurzaam en innovatief mengsel. De verhoudingen per mengsel verschillen. Ik zet de juiste verhoudingen klaar zodat mijn collega’s die het asfalt mengen het juiste asfalt kunnen produceren.

Als het asfalt geproduceerd is neem ik steekproefsgewijs een asfaltmonster vanaf de vrachtwagen. In het laboratorium controleer ik de samenstelling en de verhoudingen van het asfalt. Zo controleer ik of ik mijn werk goed heb gedaan. Mocht er uit de controle blijken dat het niet voldoet aan onze hoge eisen neem ik direct contact op met de Mengers van het asfalt. Ik ga dan in overleg en wordt zo nodig het mengsel aangepast, opnieuw geproduceerd en ook gecontroleerd. Op deze manier borg ik dat de kwaliteit van het asfalt altijd aan de hoogste standaarden voldoet.’’


Mariska Smit in het laboratorium van de asfaltcentrale.

Asfalt, het ondergeschoven kindje
"Mijn werk als Technoloog is heel gevarieerd waardoor er ook van je verwacht wordt dat je flexibel bent. Flexibiliteit is essentieel omdat er vaak 's nachts of in de weekenden asfalt geproduceerd wordt. En als er asfalt gedraaid wordt dan bewaak ik samen met mijn collega’s de kwaliteit! Als het nodig is werk ik ook 's nachts en in de weekenden.
 
Doordat AsfaltNu acht asfaltcentrales in heel Nederland heeft kom ik in contact met veel collega’s. Mede het contact met collega’s en de verschillende mensen op de asfaltcentrales maken dat ik dagelijks met plezier naar mijn werk ga. Maar uiteindelijk draait het maar om één ding en dat is dagelijks een mooi kwaliteitsproduct van asfalt de poort uit te laten rijden. Het produceren van asfalt en het bewaken van de kwaliteit is vaak een onderschoven kindje, maar mijn werk is zo ontzettend leuk!"

Open en transparant communicatie
"De grootste uitdaging is om samen met mijn collega’s mooi en goed asfalt te maken. Een product waar iedereen blij mee is, zowel wij op de centrale als de klanten. Daardoor is communicatie met mijn collega’s van de verschillende asfaltcentrales ontzettend belangrijk. Soms heb ik een vraagstuk waar ik zelf niet uitkom. Het is dan heel verfrissend om de mening te horen van een collega. Die kijkt er soms weer net even anders naar.

Communicatie speelt dus een belangrijke rol in mijn werk, ook richting klanten. Zij mogen van mij verwachten dat ik open, eerlijk en transparant ben. Ik zet mij voor de volle 100% in om een kwaliteitsproduct af te leveren. Mocht er onverhoopt toch iets niet goed gaan dan zoek ik het tot de bodem uit en kom ik met een oplossing. Zo gaan wij te werk binnen AsfaltNu."

Vrije tijd
"Naast mijn werk vind ik het heerlijk om samen met vrienden leuke dingen te ondernemen. Als het weer kan ga ik lekker uiteten en weekendjes weg plannen. Maar goed voorlopig laat de situatie dat nog niet toe. Daarom ga ik nu graag wandelen in de natuur of lees ik een boek. Recent heb ik een nieuwe hobby ontdekt en dat is diamond painting. Dit ligt eigenlijk ergens wel in het verlengde van mijn beroep. De juiste kleine geslepen steentjes of diamantjes selecteren en plaatsen op een doek. Het is precisie werk en alles moet op de juiste plek geplaatst worden. Uiteindelijk ontstaat er dan een eindproduct; een diamond schilderij. Alleen door zorgvuldig te werken krijg je het beste resultaat!"
Deel dit artikel

Acht asfaltcentrales, één missie

Door heel Nederland hebben we acht asfaltcentrales. We kunnen uw asfaltproduct dus dicht bij een project produceren. Waar we dit ook doen, u kunt vertrouwen op een constante kwaliteit en de volle aandacht en betrokkenheid van onze medewerkers. We onderwerpen uw asfaltproduct altijd aan een controle. U kunt er dus zeker van zijn dat het asfalt voldoet aan de afgesproken kwaliteitseisen.

Ontvang de nieuwsbrief van AsfaltNu in uw mailbox.

aanmelden